Ce este imobilizatorul auto şi cum funcţionează?
Imobilizatorul auto prin definiţie este un dispozitiv electronic antifurt, care anulează anumite funcții ale motorului unui autovehicul, făcând astfel imposibilă pornirea neautorizată a acestuia dacă nu este prezentă cheia cu cip/transponder codat cu informaţia corectă. Cu alte cuvinte acest dispozitiv împiedică hoții să pornească mașina printr-o metodă cunoscută sub numele de cablare la cald. Majoritatea vehiculelor noi au un dispozitiv de imobilizare ca echipament standard. Un avantaj important al acestui sistem este faptul că nu îi cere utilizatorului mașinii să o activeze manual ci funcționează automat.
Un imobilizator este considerat ca oferind o protecție mult mai eficientă împotriva furtului decât o singură alarmă sonoră sau alte dispozitive anti-furt mecanice. Ca dispozitiv antifurt, un imobilizator dezactivează unul dintre sistemele necesare pentru a porni motorul unei mașini, de obicei alimentarea cu combustibil sau aprinderea. Acest lucru se realizează prin identificarea frecvenței radio între un transponder din cheia de contact și un dispozitiv numit cititor de frecvențe radio din coloana de direcție. Atunci când cheia este pusă în contact, transponderul transmite catre cititor un semnal cu un cod unic de identificare, după care cititorul îl transmite către un receptor din modulul de control al calculatorului. În cazul în care codul este corect, calculatorul permite funcționarea sistemelor de alimentare cu combustibil și de aprindere cât și pornirea autovehiculului. În situaţia în care codul este incorect sau absent, computerul autoturismului/autovehiculului dezactivează sistemul iar mașina nu va putea porni până când cheia corectă nu este pusă în contact. Dispozitivul Imobilizator este considerat un sistem antifurt pasiv, deoarece nu necesită o acțiune din partea unei persoane pentru a o face să funcționeze şi este considerat unul dintre cele mai de succes invenţii pentru prevenirea furtului unui autoturism, autovehicul sau autoutilitară.
Conform The Economic Journal, într-un studiu în 2016 din s-a constatat că imobilizatorul auto a redus rata globală a furtului de automobile cu aproximativ 40% între anii 1995 și 2008. Pentru toate autoturismele noi vândute în Germania începând cu 1 Ianuarie 1998, în Regatul Unit începând cu 1 Octombrie 1998, în Finlanda din 1998, în Australia din 2001 și în Canada începând cu anul 2007, Imobilizatorii au fost numiţi oficial componentă obligatorie a autovehiculelor.
0 Comentarii